Other

Examen gravid nekad

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

brud naken fitta
gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

gravid nekad examen

Omdömena om Försäkringskassans graviditetspenning är hårda. Gravida läkare nekas ersättning trots att de inte kan jobba kvar på sina arbetsplatser. Nu kritiseras lagstiftningen av läkare, fackförbund, utredare — och av Försäkringskassan själv. När Ida Söderqvist i november förra året började sin AT-tjänst på en akutmottagning i Stockholm visste både hon och hennes arbetsgivare att hon var gravid. För sjukhuset var det inga problem, men för Ida Söderqvist var det tuffare.

Förs­ta nattjoursveckan fick hon sammandragningar som gjorde det svårt att jobba. Det var ingen fara, men långa nattskift och stress fick kroppen att säga ifrån. Kollegorna hjälpte mig att bli av med mina andra nattjoursveckor. Hon förstod att hon inte skulle kunna jobba kvar på akuten under hela graviditeten. Arbetsgivaren kunde inte heller placera henne någon annanstans. Därför sökte Ida Söderqvist graviditetspenning från Försäkringskassan. Graviditetspenningen, tidigare havandeskapspenning, är en försäkring som ska göra det möjligt för kvinnor att vara hemma under slutet av graviditeten genom att ersätta 80 procent av lönen.

För att vara berättigad till ersättningen måste man antingen ha ett fysiskt ansträngande jobb, där graviditeten sätter ned arbetsförmågan med en fjärdedel, eller ha en arbetsmiljö som är direkt skadlig för en själv eller fostret. Ida Söderqvist tyckte att hon uppfyllde kraven. När jag var gravid fick jag avsäga mig vissa patienter även om det kändes fel, och tummade ofta på vad som var bra för min egen hälsa.

Försäkringskassan höll inte med. I brevlådan damp ett kortfattat avslag ned. Ida Söderqvist hade inte kunnat styrka att hennes arbete var så ansträngande att hennes arbetsförmåga var nedsatt med en fjärdedel. Antalet tunga lyft varierade för mycket mellan passen. Sjuksköterskorna blev också förbluffade, de hade inte hört talas om att någon annan nekats. För Ida Söderqvist blev avslaget knäckande, med AT-­tjänsten och graviditeten hade hon inte energi att överklaga.

I stället fick hon ta ut ledighet och gå på utbildning för att slippa utföra ett jobb varken hon, kollegorna eller arbetsgivaren tyckte att hon som gravid klarade av. Ida Söderqvist är inte ensam om att känna sig missförstådd av Försäkringskassan.

Bara i år har flera liknande fall från vårdsektorn lyfts fram i media. Gravida läkare och sjuksköterskor som nekas ersättning trots att de varken kan omplaceras eller jobba kvar. Samtidigt är antalet kvinnor som beviljades graviditetspenning under det lägsta på tio år.

En av dem är förlossningsläkaren Anna Holm. När hon blev gravid var hon bara en i raden av läkare på kliniken som skulle bli mamma. Alla de andra hade beviljats graviditetspenning, men för att vara på den säkra sidan jämförde Anna Holm sina arbetsbeskrivningar med kollegornas innan hon skickade in ansökan. Även arbetsgivaren kontrollerade att hennes intyg överensstämde med dem som skrivits för andra på kliniken. Inget av det hjälpte, Anna Holm fick avslag.

Det kändes som en godtycklig bedömning. Inte heller i hennes fall tyckte Försäkringskassan att det var bevisat hur många, och hur tunga, lyft hon hade på en dag.

Anpassade för kvinnor i industrin, som jobbar vid bandet, säger Anna Holm vars arbetsuppgifter i stället innefattar sugklockor och kejsarsnitt. Hon överklagade och skrev om sin ansökan efter att ha rådfrågat Försäkringskassan, men fick ändå avslag ännu en gång.

I stället föreslog handläggaren att hon skulle sjukskriva sig. Då fick Anna Holm nog. Hon tog fallet till förvaltningsrätten, som till sist gav henne rätt. Jag var gravid, inte sjuk, så varför skulle jag sjukskriva mig? All extra energi gick till det här.

Det präglade en stor del av min graviditet. Varken i Ida Söderqvists eller Anna Holms fall ifrågasätter Försäkringskassan att deras arbete som läkare är psykiskt och fysiskt ansträngande vid en graviditet. Det anses bara inte kompatibelt med lagstiftningen.

Fokus ligger på repetitiva tunga lyft och ensidiga rörelser; går det inte att styrka kan Försäkringskassan neka utan att ta hänsyn till andra omständigheter. Det har lett till att gravida som skulle behöva vara hemma nekas ersättning. I en rapport från förra året riktar hon hård kritik mot myndigheten. Hon ser även allvarligt på att kvinnor som Anna Holm och Ida Söderqvist känner sig godtyckligt behandlade.

Även vi såg indikationer på att väldigt lika fall bedömdes olika. Det beror säkert på att det är individer som gör bedömningarna, de är inte robotar. På Försäkringskassan har man tagit kritiken från ISF på allvar, säger Linda Marklund, verksamhetsutvecklare och ansvarig för graviditetspenning på Försäkringskassan. Hon beklagar att läkare känner att besluten är godtyckliga men förklarar det med att alla bedöms utifrån sina individuella förutsättningar.

Det är så det måste vara, men det är för­argligt om någon inte känner sig rättssäker. Hon håller själv med om att lagstiftningen kring graviditetspenningen inte möter dagens arbetssituation. Försäkringskassan har själv föreslagit en generell graviditetspenning för alla gravida, men inte fått något gehör från regeringen. I dag vet vi att »fysiskt ansträngande arbete« kan innebära mycket mer än industrijobb.

Men där har lagstiftningen inte hunnit med, säger hon. Det har lett till en mängd konsekvenser för yrkesgrupper som läkare. Att hävda att nattskiftet på akutmottagning är stressigt och mentalt krävande påverkar till exempel inte bedömningen, trots de effekter det kan ha på graviditeten. I Försäkringskassans riktlinjer nämns vårdsektorn specifikt: »Psykisk påfrestning kan till exempel förekomma inom medicinsk vård […] det ska dock inte kunna grunda rätt till graviditetspenning.

Men med graviditetspenningen går det långsamt, så är det, säger Linda Marklund. Beträffande uppgifterna om att läkare uppmanats att sjukskriva sig för att de är gravida säger hon: — Det verkar inte klokt, personligen tycker jag att det låter fruktansvärt.

Är man berättigad till sjukpenning ska man inte behöva sjukskriva sig, det är självklart. Medan Försäkringskassan och lagstiftare dividerar kring nya riktlinjer och gamla lagar kvarstår risken att gravida läkare tvingas jobba kvar under skadliga förhållanden. Läkarförbundet är kritiskt till trögheten. Sverige ligger långt efter andra länder på det här området, säger vice ordförande Heidi Stensmyren. Hon pekar på en oförståelse för både de fysiska och psykiska kraven på en läkare, och en ovilja bland lagstiftare att genomföra en förändring.

Men under tiden riskerar läkare att missa ersättning som de borde få. Det känns rätt hopplöst. Anpassade för kvinnor i industrin, som jobbar vid bandet«, säger Anna Holm, förlossningsläkare. Nyheter 16 okt En kvinna har infekterats två gånger med olika stammar av sars-cov-2 och däremellan varit virusfri. Det bekräftas av forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Fallet är det första bekräftade i Sverige. Nyheter 16 okt Förra året åkte 22 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen på ekonomiska sanktioner eftersom de misstänktes ha registrerat irrelevanta diagnoser för att få ut högre ersättning.

Nu får ytterligare 14 vårdcentraler bakläxa. Krönika 16 okt Larm från akuten: orange-triagerad kramp. Patientens egen berättelse bekräftar att akutbehandling inte är aktuell men läkaren önskar att hon kunde göra mer. Karin Forsberg berätter i sin krönika. Nyheter 16 okt Förra veckan gick Norrtälje sjukhus upp i stabsläge. Nu höjer sjukhuset beredskapen ytterligare ett steg på grund av ett mycket ansträngt personalläge. Nyheter 16 okt Pandemin har gett digital vård en skjuts i landet.

Men redan innan covid hade en majoritet av regionerna infört egen digital primärvård. Bara två saknade planer för ett införande, visar forskning från Linköpings universitet. Och de har nu skaffat digitala lösningar. Nyheter 16 okt Landets glesbygdsprimärvård tampas med svåra rekryteringsproblem. Men hälsocentralen i Arvidsjaur har lyckats locka till sig utbildningsläkare och tagit sig ur sitt hyrläkarberoende. Debatt 16 okt Författarna till en HTA-rapport som undersökt sambandet mellan minskad sjukskötersketäthet och patientsäkerhetsutfall drar slutsatsen att det inte går att dra några slutsatser.

Att det anses omöjligt att dra slutsatser är dock inte detsamma som att det finns bevis för att det inte finns något samband, skriver Dimitri Beeckman och medförfattare. Debatt 16 okt Ett debattinlägg i LT innehåller en varning till beslutsfattare att använda vår HTA-rapport som stöd för att byta ut sjuksköterskor mot annan personal.

Vi är här helt eniga med författarna när det gäller detta, skriver Christina Bergh och medförfattare. Nya rön 16 okt Synkrotrontekniken, som finns på MAX IV-laboratoriet i Lund, ger möjlighet att visualisera olika detaljerade strukturer i vävnader vid sjukdomstillstånd. I två studier beskrivs hur man har använt tekniken för att studera patofysiologiska processer vid diabetesneuropati och pulmonell hypertension.

Nyheter 15 okt På torsdagen presenterades två åtgärder för att göra det lättare för regionerna att låna personal av varandra vid kriser. Ett initiativ kommer från arbetsgivarna, och ett från staten. Bland annat ska en nationell resurs undersökas. Nyheter 15 okt I början av november beslutar Universitetskanslersämbetet UKÄ om examensrätt för den nya läkarutbildningen som startar nästa år. Alla sju lärosätena ser ut att få grönt ljus på sina ansökningar. Nyheter 15 okt Politikerna i Stockholmsvården måste erkänna allvaret med den höga belastningen på akutmottagningarna och vårdplatsbristen, vilket påverkar patientsäkerheten.

Och chefsläkarrollen håller på att urholkas i den här frågan. Det menar Stockholms läkarförenings ordförande och grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop i en gemensam debattartikel.

7 Comment

  • Arbetsliv Arbetsmarknad Ingenjören. Sen tar graviditeten mycket på en, man blir trött och man är inte alls lika fokuserad som förut. Om din högskola beslutar att inte bevilja dig studieuppehåll kan du överklaga beslutet. Vidare har landstinget gjort gällande att man fäste vikt vid de sidomeriter i form av högskoleutbildning i psykologi och intresse för forskning som A. Beträffande A. Om ja, ange typ av jäv.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google