Erotic

Svart mes naken

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

brud naken fitta
mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

mes naken svart

Svartmes Periparus ater är en liten mes i släktet Periparus. Svartmesen är Sveriges minsta mes, med en längd på endast elva centimeter och en vikt på åtta till tio gram. Den har svart huvud med en tydlig vit fläck i nacken, beigevit undersida och kort stjärt. Näbben är svart. Ryggen är blåaktigt svart och vingen har två vita band.

Könen är lika. Locklätet är ett tuii eller sii. Sången liknar talgoxens men är snabbare. Svartmes tillsammans med blåmes där svartmesens storlek framgår, och även dess signifikanta vita fläck i nacken på den i övrigt svarta hättan.

Färgsättningen varierar relativt kraftigt regionalt, där bland annat fåglar i Storbritannien och på Iberiska halvön  är mer olivbruna på ryggen och rödbruna kroppsidor, de på Cypern med påtagligt större svart haklapp och brun rygg och irländska fåglar gultonade undertill och på kinderna.

Svartmesen finns i stora delar av Europa och Asien. Den är vanligen stannfågel. Clements et al urskiljer hela 19 underarter fördelade i åtta grupper med följande utbredning: [ 2 ]. Underarten melanolophus behandlades tidigare som den egna arten himalayasvartmes på basis av avvikande utseende mörkgrå buk, kanelbrun undergump , men studier av både genetik, läten och beteende visar att den trots allt är en del av svartmesen.

Svartmesen förekommer i hela Sverige förutom längst i norr. Med 71  individer ringmärkta i Sverige under åren — är arten tämligen vanlig inom svensk ringmärkning. Arten placerade tidigare i det stora messläktet Parus. Data från jämförande studier av DNA och morfologi visade att en uppdelning av släktet bättre beskriver mesfåglarnas släktskap [ 5 ] [ 9 ] varför de flesta auktoriteter idag behandlar Periparus som ett distinkt släkte.

Svartmesen föredrar barrskog. Den blir könsmogen efter ett år. Honan bygger ett bo av mossa som fodras med ull och hår och placeras i håligheter i marken, i berg och i trädstammar. Honan lägger sju till elva ägg som är vita med rödaktiga prickar. Äggen ruvas av honan i 14—16 dagar. Ungarna matas sedan av båda föräldrarna i 16—19 dagar. I den norra delen av utbredningsområdet brukar en häckning om året ske, medan två häckningar är vanligt längre söderut.

Svartmesen befinner sig ofta högt uppe i träd, där den äter frön, insekter och spindlar. Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad. Svartmes har även kallats kolmes [ 12 ] och det är även dess engelska namn coal tit.

För släktet Periparus, se svartmesar. Kategorier : Livskraftiga arter Fåglar i palearktiska regionen Fåglar i orientaliska regionen Mesar. Namnrymder Artikel Diskussion. Visningar Läs Redigera Redigera wikitext Visa historik.

Commons Wikispecies. Sidor som länkar hit Relaterade ändringar Specialsidor Permanent länk Sidinformation Använd denna sida som referens Wikidata-objekt. Svartmes Status i världen: Livskraftig   lc [ 1 ]. Ryggsträngsdjur Chordata. Ryggradsdjur Vertebrata. Tättingar Passeriformes. Svartmesar Periparus. Parus ater. Hitta fler artiklar om fåglar med Fågelportalen.

2 Comment

  • Härdig, behöver blott öppet vatten under vintern. Svenska gratis animerade sexmilf med kukar butts folk video privat gräsås. Sommargäst apr maj-sept, övervintrar i Afrika. Vidare hörs upprepade, skarpa "ki-tjick" från båda könen i flykten. Svenska sexfragor skyrsta mexikanska chatta erotisk vids stockholm ryska ru gbg. Häckar längs flacka havsstränder och vid större insjöars stränder samt på intilliggande ängsmarker och åkrar. Bland lätena hörs även olika hostande och stönande ljud.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google