Anal

Yoruba flickor porr

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

brud naken fitta
flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

flickor porr yoruba

Nigeria , formellt Förbundsrepubliken Nigeria [ 1 ] engelska : Federal Republic of Nigeria , är ett land i Västafrika bestående av trettiosex delstater och dess så kallade Federal Capital Territory , Abuja. Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det sjunde folkrikaste landet i världen. Det gränsar till Benin i väster, Tchad och Kamerun i öst och Niger i norr. Kusten i söder vetter mot Guineabukten.

Största flod är Niger som faller ut i Biafrabukten via Nigerdeltat , huvudgrenen rinner genom sex länder med biflöden från ytterligare några.

Namnet Nigeria togs från floden Niger som går genom landet, och myntades av Flora Shaw , den framtida frun till baron Lugard , en brittisk kolonial administratör under slutet av talet.

Landet är listat bland N -länderna, och är medlem i Samväldet. Landets ekonomi är en av de snabbast växande i världen. Det är den tredje största ekonomin i Afrika och världsdelens största exportör av olja. Nigeria är ett multietniskt samhälle. Dess befolkning består av mer än olika etniciteter, som var och en talar sitt språk eller dialekt. De tre största och mest inflytelserika etniska grupperna i Nigeria är hausa - fulani i norr, igbo i öster och yoruba i väster.

Många igboer och yorubaer är kristna, medan flertalet hausa-fulanier är muslimer. Även under det brittiska kolonialstyret bevarade de tre folken sina gamla traditioner, inklusive rivalitet dem emellan. När landet blev självständigt hade vart och ett av dessa folk kunnat bilda sin egen stat. Nigerias förhistoria är rik och flera fynd har hittats från äldre stenåldern. Arkeologiska bevis visar att mänsklig bebyggelse i området går tillbaka till åtminstone 9  f.

I Daima i nordöstra delen av landet har lämningar av mänskliga bosättningar hittats från det första årtusendet före Kristus. Under det kommande millenniet spreds jordbruk och järnhantering över landet. Det existerade mellan cirka f. Det är känt för sina terrakottaskulpturer i naturlig storlek. Ett flertal riken har blomstrat i det som nu är Nigeria. I norr introducerades islam genom handel med Sahara.

Vid Tchadsjön uppstod på talet kungadömet Kanem. På talet omvandlades det till Kanem-Bornu. Kanem-Bornu följdes av det medeltida kungadömet Kano senare emiratet Kano. Mellan Kanem-Bornu och de stora rikena Songhai och Mali låg sju hausa -stadsstater, däribland Kano , Zaria , Gobir och Katsina , som också dessa praktiserade islam.

Hausafolket förde mycket handel och dess språk fördes stegvis till norra Nigeria. På talet hade hausa-staterna utvecklats till blomstrande handelscentra, och på talet var de högre klasserna i dessa stater huvudsakligen muslimer.

Dessa kom dock att erövras i början av talet av fulanierna , ett islamistiskt nomadfolk som hade trängt in från väster på talet. Fulanierna upprättade sultanatet Sokoto , och härifrån spred sig islam söderut in i det skogrika Yorubaland. Yorubafolket, som slog sig ner i regnskogarna väster om Niger , skapade från talet de mäktiga kungarikena Benin , som hade sin storhetstid på och talet, och Oyo som hade sin storhetstid på talet och upplöstes under talet. Igbofolket skapade aldrig några större riken, men upprättade dock ett omfattande nätverk av bysamhällen med Nri som den centrala och sammanhållande makten.

De fortsatte att bosätta sig längs kusten ända till talet. Européernas samarbete med afrikanska köpmän samt att mäktiga hövdingar sålde en mängd yorubaer och igboer som slavar till främlingar ledde till att Nigeria blev huvudexportör av slavar till kolonierna i Amerika. Handeln med slavar upphörde emellertid helt först vid århundradets mitt. Det brittiska inflytandet i landet ökade efter hand.

I mitten av talet påbörjade britterna sin kolonisation. I kampen mot slavhandeln etablerades baser längs kusten, däribland Lagos Staden blev utgångspunkten för mission och kolonial expansion i landet. I Yorubaland fick de kristna missionärerna allt större inflytande, men det dröjde ändå 20 år innan yorubaer och igboer helt hade kommit under brittisk kontroll. Royal Niger Company grundades av sir George Goldie i syftet att utforska och bedriva handel med de inre delarna av landet och erhöll av brittiska regeringen rätt att uppträda som styrande makt i Nigeria.

Strider mellan Royal Niger Company och olika folkgrupper, särskilt i norr, ledde till att brittiska regeringen sände trupper under Frederick Lugard till området.

Nigeria började nu ta form och sammanslogs Lagos och protektoratet Sydnigeria. Britternas övertagande av Nigeria, som hade påbörjats , avslutades när dessa protektorat slogs samman till ett, som fick namnet Nigeria. Nigerias tre huvudregioner uppvisade fortfarande stora olikheter.

En djup klyfta växte fram mellan södra Nigeria, där det brittiska och kristna inflytandet var omfattande, och norra Nigeria, där muslimska traditioner förblev dominerande. Den islamiska norra delen var ett konservativt samhälle, dit kristna missionärer inte hade tillträde och där skolväsen enligt västerländsk modell i stor utsträckning saknades.

Många företagsamma igboer lämnade sina överbefolkade hemtrakter i de östra delarna och sökte arbete vid statliga institutioner och inom affärsvärlden i norr och väster, men där väckte deras närvaro ofta missnöje. Engelsmännen byggde järnvägar och landsvägar, införde nya jordbruksmetoder, förbättrad sjukvård och byggde ut administrationen.

Efter första världskriget tilltog den nigerianska nationalismen , inspirerad främst av igbofolket, men rörelsen förblev splittrad. Vid samma tid bildades Action Group AG hövdingen Obafemi Awolowo som ledare i de yorubadominerade sydvästliga delarna av landet.

Efter en serie konstitutionsexperiment blev Abubakar Tafawa Balewa den förste federale premiärministern. Efter många års förhandlingar blev landet självständigt Den nya staten var en förbundsstat med vidsträckt självstyre i de tre, senare fyra, regionerna. Detta innebar emellertid inte att de gamla motsättningarna mellan landsdelarna upphörde. Folket i landets norra delar, dit den politiska makten var koncentrerad, hyste misstro mot folket i söder, och dessa å sin sida ansåg att de islamiska hausa-fulani-folken var reaktionära och hindrade Nigerias utveckling.

Igboer och yorubaer litade inte heller på varandra. Mellan och ökade de etniska motsättningarna. Den tändande gnistan kom i januari , då några unga igbo-officerare störtade förbundsregeringen och mördade en mängd politiska ledare, bland annat premiärministern Tafawa Balewa. General Johnson Aguiyi-Ironsi , som var igbo, övertog makten, men några månader senare blev han själv mördad vid en militärkupp då general Yakubu Gowon blev statschef.

De inre motsättningarna exploderade i kupper och politiska mord. Landets nya ledare, den kristne generalen Yakubu Gowon från nordregionen, kunde inte förhindra en massaker på igboerna i norr. Mellan 10  och 30  igboer dödades, och omkring 1 miljon flydde från regionen.

År utropade sig östregionen Igbo under överste Odumegwu Ojukwu till en självständig stat, Biafra , med huvudort i Enugu. Detta ledde till inbördeskrig , som varade till Den påföljande svältkatastrofen blev mycket uppmärksammad internationellt. General Gowons plan på att ersätta regionerna med 12 mindre områden, som var för sig inte skulle vara tillräckligt starkt att dominera federationen, möttes av motstånd från överste Odumegwu Ojukwu , som var igbo och militärguvernör i den oljerika östregionen.

I juni förklarade Ojukwu den östra regionen för en självständig stat, Biafra. Ett våldsamt inbördeskrig bröt ut. Igboernas motstånd, som inspirerades av deras fruktan för att utplånas som folk, bröts först i januari , då Ojukwu tvingades fly till Elfenbenskusten. Efter Biafras sammanbrott organiserade en rad länder ett stort hjälpprogram i kampen mot svälten och nöden i området. Man vet inte med säkerhet hur många som dog under kriget, men siffran översteg troligen en miljon.

Kriget var en av de mest tragiska händelserna i Afrikas senare historia. När kriget upphört förverkligades planerna på de 12 staterna. Den ekonomiska och politiska återuppbyggnaden fortsatte under ledning av Gowon och med stöd av en starkt ökande oljeproduktion , som gjort Nigeria till en av världens största oljeproducerande länder.

President Gowon störtades i en militärkupp av general Murtala Ramat Mohammed , som i sin tur mördades och ersattes av Olusegun Obasanjo Under honom förbereddes en återgång till civilt styre och en ny konstitution efter amerikanskt mönster antogs. Efter fyra års militärstyre genomfördes allmänna val och en civil styrelse återupprättades genom andra nigerianska republiken.

President blev Alhaji Shagari , ledare för det huvudsakligen högerorienterade och provästliga nationella partiet. Hans styre varade mellan och , då general Muhammadu Buhari tog över makten i en kupp. Buharis hårda regim störtades genom en militärkupp av en något mildare under generalmajor Ibrahim Babangida.

Han utlovade en gradvis övergång till demokrati och lät tillåta politiska partier. För att motverka nationell splittring tilläts dock endast ett höger- och ett vänsterpart, National Republican Convention respektive National Republican Convention. År hölls lokalval och guvernörsval. I juni hölls presidentvalen som var det sista steget i demokratiseringsprocessen. Babangida vägrade dock att acceptera en valförlust, och våldsamma protester utbröt.

Slutligen tvingades Babangida avgå med nya protester mot annulleringen av presidentvalet. I november genomförde militären en ny kupp och Sani Abacha tog makten, förbjöd de båda partierna och tillsatte militärer som guvernörer. President Sami Abacha avled under oklara omständigheter och makten i landet övertogs av generalmajor Abdulsalami Abubakar , som meddelade att han skulle fortsätta Abachas arbete mot en övergång till demokrati.

En ny konstitution antogs Övergången till civilt styre gick helt odramatiskt. Den nya regeringen har stora uppgifter framför sig, bland annat att återuppbygga ekonomin som raserats av korruption och vanskötsel och att se till att de långvariga etniska och religiösa motsättningarna i landet kan överbryggas. På senare tid har stora oljefyndigheter upptäckts och stora rikedomar flyter in i landet till följd av oljeindustrin, men endast en fåtalig överklass berikats.

Under det senaste decenniet har Nigeria kännetecknats av spänningar mellan centralregeringen och delstaterna samt mellan religiösa och etniska grupper. Ett nytt problem utgörs av islamismen. I de nordliga delstaterna har islamisterna vuxit sig starka och infört sharialagar , vilket har lett till oroligheter med tusentals dödsoffer.

Sedan 29 maj är Muhammadu Buhari Nigerias president. Nigeria består mest av urberg prekambriska bergarter , i öst delvis täckta av lavamassor.

7 Comment

  • Kvartära avlagringar i form av sand finns längs kusten och i det nordöstra området mot Tchadsjön. Mogen porrfilm massage vsters bondage rep, gratis göteborg high class escort warsaw homo gratis. Vilken kategori du än tänker på har Gratis-porrfilm. Searching for Men Searching for Women. Stockholm porr gratis film sex E kontakt logga in gratis porr hd Eskort tjejer uppsala tegelgårdsgatan malmö Samui thaimassage malmö knulla utan erbjudande birka stockholm Spa bromma escort i borås Stor Vagina Porn Domina Eskort.
  • Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Nyheter och press. Andra framstående, men mindre, grupper är edo och ibibio , båda i skogsbältet i söder, tiv och nupe i mellersta Nigeria och kanuri vid Tchadsjön. I mitten av talet påbörjade britterna sin kolonisation. XXX Fuck Mom. Korruptionen i landet är stor och landet har en omfattande ekonomisk brottslighet, såsom penningtvätt och bedrägerier , till exempel så kallade Nigeriabrev.

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google