Amateur

Vuxen estlands guide

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

brud naken fitta
guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

guide vuxen estlands

Med sina charmiga hus, stränder, lägre priser och krogar av klass kan man fråga sig varför inte fler svenskar hittar oftare till vårt östra grannland. Detta är Pärnu i sitt bästa ögonblick, tänker jag. Det är en gassande het dag och jag vandrar nerför avenyn Supeluse.

Gatan omges av grant målade estländska trähus med trädgårdar och i så gott som alla ligger ett litet utekafé där folk dricker öl eller drinkar och äter. Förföriska dofter ringlar från grillhällarna. I allén rakt framför mig syns den mäktiga neoklassiska byggnaden Pärnu Mudaravila, som redan var en plats för hälsa och avslappning med sina klassiska lerbad och bakom Mudaravila skymtar Pärnu-buktens långa och solglittrande strand.

Varför hittar inte fler svenskar till Pärnu? Kanske finns det ett gammalt öststatsrykte som Estland får leva med ett tag till, en segsliten förmodan om ett begränsat utbud och en lägre kvalitet.

Vi som älskar Estland tänker lätt att detta kan folk gärna få tro. Då kan vi behålla Estland för oss själva ett tag till. För i stort sett är det tvärtom. Estland är fortfarande billigt och lika inbjudande som förr, men vad gäller standard på mat och boende har landet hunnit ikapp.

Man äter och bor faktiskt bättre här än på många håll i Sverige. Snart är jag framme vid Pärnus stora myllrande playa. Estlands främsta sommarstad är känt för denna enorma strand som tycks kunna rymma hela landets befolkning, och till synes nästan gör det också, en varm sommardag som denna.

Pärnustranden är extremt långgrund och barnvänlig. Kanske lite för långgrund för vuxna, som måste gå ut meter för ett dopp. Nu under sen eftermiddag är barnfamiljerna på väg hem och de minsta i familjerna följer med högst ovilligt. Barnen har knappt lämnat sina lekplatser i sanden förrän strandklubbarna drar i gång sin musik.

Framför allt tycks klassikern Sunset Club vara favoriten även denna sommar. Nattlivet i Pärnu bjuder på mycket och under högsäsong sjuder partystämningen även på andra klubbar som Sugar Club och Apteek.

Även för lite äldre besökare innebär Pärnu en plats för att leva det goda livet, men på ett mer tillbakalutat sätt. Förutom alla restauranger finns det ett stort utbud av lyxiga spaanläggningar med prisvärda behandlingar. Glöm den gamla sanatoriekänslan som estländska spa kunde ha för tio-femton år sedan. Nu är det en pålitlig och gedigen internationell stil som gäller.

Ett annat tecken på Pärnus senaste utveckling är det nya konserthuset där Pärnus operafestival pågår som bäst under mitt besök.

Varför inte avsluta en lång dag på stranden med Rossini-opera? För en del får semestern gärna innehålla lite golf och nästa dag gör jag en visit på golfbanan Pärnu Bay Golf Links. Klubbhuset är en stram och ultramodern byggnad som står i skarp kontrast till den traditionellabebyggelsen. Här har jag stämt möte med försäljningsansvariga Kaire Kongas.

Vi tar en golfbil runt banorna och inspekterar några av de arton hålen. De sista fyra vänder sig ut mot flacka strandhedar och öppet hav i Pärnubukten. Åtta mil norrut från Pärnu och bara en timme från Tallinn ligger en annan estländsk sommarstad — den minst lika idylliska Haapsalu en äldre svensk stavning är Hapsal. Lilla Haapsalu tränger ihop sig med idel träbebyggelse kring sitt medeltida slott och sträcker sig sedan vidare ut på två långsmala näs, omgiven av vatten från alla håll.

Redan på talet var Haapsalu en kurort och omtyckt sommarnöje och rekreationsplats för den ryska aristokratin och därför finns här många praktbyggnader med fantasifull snickarglädje.

Pärnu kan också nås från Riga i Lettland, då avståndet är nästan detsamma som från Tallinn. Pärnu och Haapsalu nås sedan genom tåg, buss eller hyrbil. Bästa tiden: Klimatet är mycket snarlikt det svenska och högsäsongen är lika kort som hos oss, det vill säga juni-augusti. Självklart kan månader som maj och september vara värt att en resa då det är mindre folk och lägre priser. Språk: Estniska, som är släkt med finskan. Som gott som alla i serviceyrken talar bra engelska.

Prisnivå: Även om Pärnu och Haapsalu är turistorter med högre prisnivå än Estland i övrigt håller sig priserna betydligt lägre än i Sverige. Ibland är det halva priset och ofta procent av svenska priser. Ta dig runt: Det finns flera bussbolag som kör mellan Pärnu och Haapsalu och mellan Haapsalu och Tallinn. Det förs diskussioner om att återuppta tågtrafiken mellan Tallinn och Haapsalu, men det lär dröja.

Bra att veta: Pärnu är platsen där Estlands självständighet utropades den 23 februari Stadens välfyllda festivalkalender är en lite överraskande sida av Haapsalu.

Faktum är att festivalerna avlöser varandra nästan hela sommaren med teman som sträcker sig från kompositören Tjajkovskij till yoga. Eftersom Haapsalu ligger mitt i gamla svenskbygder finns en hel del svensk anknytning här. Bland annat svensk-estniska museet Rannarootsi Muuseum som speglar den svensktalande befolkningens långa historia i denna trakt, från järnåldern och framåt.

Men fler svenska anknytningar finns. Hon var den tecknar som levandegjorde de flesta av Astrid Lindgrens barnböcker. Museet har en stor lekträdgård och är förträffligt att besöka med barn. Så om du tycker att Haapsalu påminner en del om miljöerna i bilderböckerna om barnen i Bullerbyn, så beror det alltså på att Bullerbyn egentligen påminner om Haapsalu.

Det var ju här Ilon Wikland växte upp och hittade sin förlaga till bilden av ursvensk sommar åt oss. Ammende ett spännande ställe att bo på i Pärnu - om bara plånboken tillåter. I en jugendvilla förklarad som nationalintresse erbjuds femstjärnigt boende i ett begränsat antal rum. Inredningen är tidstypisk in i minsta detalj och restaurangen är minnesvärd, inte minst frukosten.

I entréhallen bidrar uppstoppade djur örn, älg, lodjur till den speciella stämningen. Sommartid har Ammende regelbundet konserter i sin stora trädgård. Ungefärliga priser under högsäsong ligger på 3 kr per natt, utanför högsäsong på 1 kronor. Om Estland var med i Michelinguiden borde det klassiska Rannahotell vara med i stjärndiskussionerna för sin restaurang. Kökets eleganta mat kännetecknas av rena och tydliga smaker. Restaurangen är vårt spa", säger hotellmanagern Oliver Paasik stolt och tillägger att han ibland stöter på kocken i tidigt i gryningen då han skapat ännu en ny rätt till menyn.

Rannahotell betyder "Strandhotellet" och är en byggnad i ädelfunkis från Pärnus strand ligger ca 20 meter från hotellstaketet. Golfanläggning som ligger intill Pärnubukten är nybyggd i modernistisk stil. Klubbhuset med restaurangen Eagle är arkitektoniskt intressant och har blivit nominerad till World Golf Awards för världens bästa klubbhus Klubbhusets vyer mot havet gör platsen populär för bröllop och konferenser.

Stolta traditioner från början av talet ligger till grund för Pärnus spaverksamhet, som oftast har bastu som en viktig, men frivillig, del av behandlingen. Utbudet i Pärnu har växt snabbt de senaste åren och konkurrensen är hård. Merit Miller, boende i Pärnu, besöker stadens spa regelbundet.

Hennes fyra favoriter är:. Estonia Spa "kvalitet för pengarna" , Hedon Spa "tyst spa med intressant koncept" , Viiking Spa "spa som passar familjer" samt Tervise Paradiis. Supeluse, avenyn som är stadens huvudstråk ner till stranden från citykärnan kantas av sommarkaféer med egna trädgårdar, oftast med rättigheter och matservering. Vore jag tvingad att bara välja ett av dem skulle jag kanske ta Karuselli, trots avsaknaden av trädgård.

För kaféet som också är en matbutik, för den fina gula byggnaden som också har lägenheter till uthyrning, för den bra musiken med DJ-kvällar och för den allmänt sköna stämningen bland borden. Adress: Karuselli, Karuselli 1, Pärnu. Hapsal Dietrich är ett klassiskt kafé i Haapsalu, startat på talet. Kaféet gjorde sig vida känt för sina bakverk, vilka stadens äldsta invånare än i dag talar lyriskt om. Desto roligare då att kaféets nya ägare gör allt för att uppnå den gamla standarden, både vad gäller inredning och bakverk.

Pröva pistagekakan med färska jordgubbar så förstår man varför även esterna, som är besatta av konditorivaror, ger Dietrich positiva betyg. Men innan man sätter tänderna i kakan kan ställets lunch rekommenderas. Det är bara i drömmar och barnböcker som tågstationer ser ut som Haapsalus station. Uppförd i trä, med prydliga pelare som håller upp det meter långta taker över perrongen, liknar stationen nästan en teaterkuliss. Stationen har förvisso ett centralparti av sten och här finns ett kombinerat tåg- och telemuseum.

På spåren utanför står några äldre tågvagnar uppställda och skänker atmosfär. Ibland talas det om att öppna den nedlagda tåglinjen till Tallinn, men då krävs att man lägger ny räls. Adress: Raudtee 2, Haapsalu. Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande. Annons Stäng X.

Publicerad: 25 feb , kl Pärnu och Haapsalu är fortfarande märkligt underskattade. Bad och dans på Pärnustranden Vi som älskar Estland tänker lätt att detta kan folk gärna få tro. Den långa stranden i Pärnu verkar ha plats för alla, hur många som än kommer hit.

Stranden, maten, nattlivet, golfen och kulturutbudet lockar i Pärnus, tycker estländska Kaire Kongas. Foto: Shutterstock.

0 Comment

Leave a Comment

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google